Hvis du går og overvejer at skrive testamente, men aldrig rigtig har fået taget dig sammen til det, anbefales det, at du handler så hurtigst som muligt. Du ved aldrig, hvornår du skal herfra, og derfor er det vigtigt, at du har styr på testamentet. Det kan nemlig få store konsekvenser – særligt for en efterlevende samlever eller ægtefælle, hvis du går bort, uden at I har sikret hinanden bedst muligt.
1. Selve arvefordelingen
I har nemlig i testamentet mulighed for at testere helt op til 87,5% af arven efter den afdøde til den længstlevende samlever eller ægtefælle og dermed sikre, at denne kan blive boende i huset osv. Ægtefæller arver kun halvdelen, og ugifte samlevende arver intet – så det er vigtigt, at du/I får oprettet testamente. Det kan gøre en stor forskel. Hvis I har børn fra tidligere forhold, evt. kombineret med fællesbørn, kan I have et ønske om at ligestille børnene arvemæssigt. Dette kan også kun ske ved at oprette et testamente, f.eks. hos Arvesikring.dk.
2. Særeje og båndlæggelse
I kan bestemme, at arven, der går til jeres arvinger, skal være særeje for dem. Det betyder, at hvis arvingen er – eller senere bliver – gift, og efterfølgende måtte blive skilt, så bliver arven holdt uden for dén ligedeling af ægtefællernes samlede formue, som der skal ske i forbindelse med skilsmisse. Der findes flere særejeformer, der kan være relevant for dig, så undersøg gerne nærmere, hvad der passer til netop din situation og dine ønsker. Det kan derudover besluttes, at arven først må blive udbetalt, hvis arvingen er fyldt en bestemt alder, f.eks. 21 år eller 25 år. Dermed kan du sikre dig, at arven formentlig bruges på en mere fornuftig og forsvarlig måde, end hvis arvingen får beløbet i hånden som relativt ung/barn.
3. Fremtidssikring
Noget af det vigtigste i et testamente er at huske at tage højde for, hvad der skal ske, hvis visse bestemte livsbegivenheder indtræffer, f.eks. hvis man bliver gift/skilt, hvis man får børn – eller flere børn – eller hvis en arving går bort før dig. Rigtig mange glemmer at indtænke disse scenarier i testamentet, og glemmer desuden også efterfølgende at få fulgt op på, om testamentet fortsat er retvisende for den til enhver tid værende situation og aktuelle ønsker. Desuden sparer du tid, penge og besvær på at fremtidssikre dit testamente, da du ikke lige så let behøver at skulle oprette et nyt på et tidspunkt i fremtiden.