For de fleste er boligmarkedet en jungle at navigere i. Men ikke for en ejendomsmægler. For en skarpt uddannet sælger af både huse og lejligheder er boligmarkedet i stedet en arbejdsplads, hvor kundetilfredshed ofte kan spores tilbage til lønsedlen. En arbejdsplads, hvor du ofte hjælper med at starte nye kapitler i flere livshistorier. Og en arbejdsplads, der altid vil være nødvendig.
Der sælges boliger i Danmark som sjældent set før. Og det siger sig selv, at salget af boliger sandsynligvis aldrig går helt af mode. Derfor er det vigtigt at have et felt med skarpe ejendomsmæglere, der sikrer alle parter en fair handel og en god oplevelse. Både som køber, sælger og mægler.
Følg uddannelsen
For at blive ejendomsmægler skal du først tage en gymnasial uddannelse. Det kan både være STX, HHX, HF, HG eller HTX, eller diverse EUD-forløb. Med den gymnasiale uddannelse kan du søge ind på en af følgende uddannelser:
- Finansøkonomuddannelsen: 2 års fuldtidsuddannelse + 3 fag fra akademiuddannelsen i finansiel rådgivning.
- Finansbacheloruddannelsen: 3,5 års fultidsuddannelse + 1 fag fra akademiuddannelsen i finansiel rådgivning.
- Akademiuddannelsen i finansiel rådgivning: 3 års deltidsuddannelse.
Der kan være forskellige grunde til at ansøge om de forskellige uddannelser, såsom tid og krav. Du er velkommen til at læse om uddannelserne og finde ud af, hvad der appellerer mest til dig. Bemærk her, at du som ejendomsmægler skal være i et “trainee” -kursus i 2 år, før du er autoriseret. Ikke alle typer uddannelse er inkluderet i dette kursus.
Har du tidligere uddannelser om, at det er muligt, at du kan tage uddannelsen akademiet uddannelse i finansiel rådgivning på kortere tid. Forhør dig om dette, inden du ansøger.
Livet som trainee
Alle ejendomsmæglere går igennem et elevforløb, enten under uddannelsen eller efter. Dette varer to år, og er sidste skridt på vejen til at blive autoriseret ejendomsmægler. Det er muligt at være trainee over alt i landet. Som ejendomsmægler i Faxe, ejendomsmægler i Næstved eller ejendomsmægler i Haslev vil du få værdifuld erfaring, når det kommer til salg af både boliger, men også kontor- og erhvervslokaler.
Lønnen som trainee er naturligvis ikke så høj som hos en autoriseret ejendomsmægler. Men det er ofte løst. En fuldt uddannet ejendomsmægler betales ofte fuldt eller delvis provision. Selvom lønnen generelt er god, kan der meget vel være perioder, hvor indtjeningen ikke er på sit højeste. Omvendt vil der også være tidspunkter, hvor man tjener kassen.
Hvor kan ejendomsmæglere arbejde?
De fleste mennesker tænker sandsynligvis på ejendomsmæglere som mennesker, der sælger huse. Og selvfølgelig ender en stor del af ejendomsmæglerne også i ejendomsselskaber. Men faktisk arbejder ejendomsmæglere eller taksatorer, som de også kaldes, også i mange af de institutioner, der undertiden håndterer boliger, dvs. kreditinstitutter, banker, domstole osv. Her håndteres køb, salg og tvangsauktioner af både offentlige og private ejendomme og boliger.
Derudover er der ofte ejendomsmæglere tilknyttet private udlejningsselskaber. De køber og prissætter begge boliger og er ligesom mange af de institutionelle ansatte garanteret en fast løn snarere end en kommissionsløn.
At forfølge drømmen om at blive ejendomsmægler lyder som en fantastisk rejse! Boligmarkedet kan for de fleste virke som en uoverskuelig jungle, men som veluddannet ejendomsmægler bliver det din arbejdsplads, hvor kundetilfredsheden ofte afspejles i lønsedlen. Det er en karriere, hvor du hjælper folk med at starte nye kapitler i deres liv, og hvor dine færdigheder altid vil være efterspurgte.
Generelt er det en spændende karrierevej med mange muligheder og udfordringer. Jeg kan fortælle det ud fra min erfaring =)