Sådan sikrer du dig juridisk ved boligkøb

Står du overfor at skulle købe bolig, er der mange ting, der skal overvejes og tages hensyn til. Det er alt fra selvsalg vs. ejendomsmægler til skødeskrivning og ejerskifteforsikring. Derudover kommer alt det praktiske med flytning og melde flytning til folkeregisteret, skift af sygesikringsbevis, valg af læge og så videre. Her guider vi til, hvordan du sikrer dig, at selve boligkøbet bliver juridisk forsvarligt udført, så du kan kalde dig den retmæssige ejer af din nye bolig. Læs med her og bliv klogere. 

Skødeskrivning 

Når du har købt en bolig, skal der udføres skødeskrivning, så du står som den juridisk retmæssige ejer af boligen fremfor sælgerne. Hvad er et skøde da?

Det er:

  • Et bevis på ejerskab over fast ejendom, også kaldet adkomst.

Hvad består et skøde af? 

  • Informationer om: adkomsthavere, fx. dig selv og din ægtefælle samt panthæftelser i banken og servitutter, der er tinglyst på ejendommen.
  • I bolighandelen vil stå en dato for overtagelsen af boligen og den sum, som du har købt boligen for. 

En servitut kan for eksempel være et dokument om kloakering, om fredet grund, om kabler og elmaster osv. 

Når du lader en professionel skrive skødet, er du sikker på, at det bliver gjort rigtigt. Det er din garanti for, at du står som den retmæssige ejer af boligen. 

Tegn en ejerskifteforsikring

I forbindelse med overtagelse af og køb af en bolig, kan det også være en god ide at tegne en ejerskifteforsikring. Hvis der, efter du er flyttet ind, viser sig at være ulovlige elinstallationer, fugtskader med skimmelsvamp eller andet, som tilstandsrapporten ikke havde fanget, men som sælger skulle have udbedret og fikset inden salget, ja, så kan ejerskifteforsikringen give jer penge til at udbedre, reparere etc. det, som skulle være blevet udbedret inden jeres overtagelse af boligen. Det kan virke uoverskueligt at tegne en sådan forsikring midt alt det andet, men det er penge godt givet ud, for det kan vise sig at blive en dyr omgang, hvis I opdager noget, som skulle have været udbedret for sælgers regning. 

Gå med mavefornemmelsen

Som i alt andet i livet, er et boligkøb noget, du skal have en god mavefornemmelse omkring. Det er vigtigt, at du vælger bolig ud fra, hvad du føler, er det rigtige. Det viser sig ofte at være det rigtige og her kan jura ikke spille den store rolle. For at få ro i maven i det lange løb, vil juraen dog hjælpe dig, stol på det. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *